De geschiedenis van pruiken

Kapper Leiderdorp

 

 

 

 

 

500 jaar geleden in het oude Egypte, was de ‘gepantserde’ look erg populair. Het symboliseerde koninklijkheid en betekende dat je rijk was. De Egyptenaren gebruikten kwik en kalk, waarop elk haar van de Opper-Egyptenaren dagen. Het kwik diende als huidbeschermer, en de kalk werd gebruikt voor het fijnere haarwerk.

De modieuze look van toen werd door de Egyptenaren bereikt door gebruik te maken van rode oker vermengd met zilver en Cayennepeper. Het was hun eigen haarlook, maar de vorm van hun gelaatstrekken werd bepaald door dit mengsel.

Het ideale kapsel voor hen was het ‘navelkruis’. Het was een zeer smal en plat kapsel, in de vorm van een omgekeerd hart. Het haar begon onderaan en liep naar boven toe door, of kwam uit de kruin. Vrouwenkapsels werden nooit geschoren.

Er was geen kapsel zoals de ‘Cornrows’. Vrouwen lieten hun haar lang groeien, maar vlechtten het in fijne Franse vlechten langs de achterkant van het hoofd.

De Egyptenaren hadden geen scheermesjes, dus hun littekens zijn allemaal natuurlijk. Sommige van de oudste littekens stammen uit de tijd dat ze in brons baden en hun benen rood maakten om warm te blijven terwijl ze wachtten tot het ijzer was opgewarmd.

Vrouwen lieten hun haar ook krullen met behulp van bekkens en laanstenen. De warmte van de stenen hielp de krullen vast te houden zodat ze niet pluizig werden. De warmte van de bekkens hielp de krullen vorm te geven zoals wij dat vandaag doen – met stralende krullen die rond het gezicht cascaderen.

Veel vrouwen droegen pruiken en weaves om zich aan te passen aan de sociale normen van die tijd. De pruiken hielpen hen om er aantrekkelijker uit te zien voor de meer conservatieve samenleving van die tijd. Later begonnen beroemdheden en filmsterren meer gesofisticeerde pruiken te gebruiken om niet in de problemen te komen met de wet.

Een korte geschiedenis van de kappers

In de oudheid werd het niet nodig geacht dat een vrouw lang haar had. De vrouwen die de Egyptenaren kwamen plunderen waren van het schone geslacht. De rijke vrouwen die het recht hadden om op de koninklijke stoelen van Egypte te zitten, waren de haas die genoot van de schoonheid van lang haar.

Pas later in de 1e eeuw na Christus gingen de kappers over op het bordeauxrood en scharlakenrood dat de mode van die tijd was.

In de middeleeuwen van de 15e eeuw herleefde de populariteit van de pruik. Het waren nette Catherine-stijlen, met een strook haar op de rug, rood geverfd. De wenkbrauwen werden gewoonlijk niet geplukt, maar in het geval van degenen die kaal waren, werden ze bijgeknipt en in een nette lijn gebracht met behulp van een pruikenborstel. Het haar boven de wenkbrauwen werd gewoonlijk niet geplukt, maar in het geval van de “unieke brede hoeden” werden de achterkant en de zijkanten naar achteren getrokken zodat de hoofdhuid niet te zien zou zijn.

Met de hulp van koningin Elizabeth I verspreidde de Europese invloed op de mode zich over de belangrijkste koninklijke families van Engeland. Haar modefavorieten overspoelden de Engelse marine en beïnvloedden de verzorging van het Engelse volk. Al snel was dubbel toeval geboren. Het werd normaal voor mannen en vrouwen om hun haar te laten krullen en hun pruiken te laten bezaaien met modieuze Europese haren.

De volgende honderd jaar werden pruiken steeds verder ontwikkeld en de prijzen stegen dienovereenkomstig. Ze waren duur, niet alleen om te maken, maar ook om te produceren. Elizabethaanse pruiken kostten honderden Shakeptions. De modieuze dames en heren moesten hun eigen haar onderhouden. Later, toen de vraag naar Remy-pruiken afnam, werden de pruiken van Indisch haar gemaakt en werden zij voor iedereen betaalbaar.

Het gebruik van pruiken en haarstukjes was zwervend en soms desastreus. de hele geschiedenis van de pruik zoals wij die kennen. de beschaving en het tijdperk van de heksenprocessen hadden in de afgelopen tweeduizend jaar een klap gekregen. Naarmate het dragen van pruiken meer casual werd en mensen meer vrij werden, werd de behoefte aan een flexibele, kosteneffectieve en duurzame pruik of haarstuk dat draait en vloeit op natuurlijke wijze ontdekt in een volledige pruik.

De behoefte aan pruiken of haarstukjes is dus een onvermijdelijke vraag en antwoord. De synthetische haarstukken werden zeker gedragen in een sociale omgeving, voor amusement en in het dagelijkse leven als een stijl verklaring. Nu, de synthetische haarstukken hebben genomen een achterbank, terwijl de schoonheid van natuurlijk haar pruiken beginnen te spreken tot de verbeelding van vrouwen – mannen en kinderen – over de hele wereld. Het perfecte haarstuk voor uw mooie bruid, uw nichtjes, uw overgrootmoeder of uw microbiële Kankergodin of misschien zelfs alleen maar om de dochter van uw echtgenoot bang te maken met aepare aanstekelijk.

De wereld is wijd en de mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt ze dragen op het werk, op school, of gewoon loungen in je favoriete kapperszaak of boetiek. De lijst is eindeloos.

lees meer:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.